Esports

pionieren in verslaggeving

Verslaggeving van traditionele sporten als voetbal, tennis en hockey is in Nederland de norm. Dit wordt via radio of televisie uitgezonden door een panel van hosts, analisten en verslaggevers. Eeuwenlang kijken en luisteren mensen graag naar deze evenementen.

De motivatie kan verschillend zijn voor de kijker. De een kijkt het voor de competitieve strijd tussen zijn favoriete teams de ander om zijn of haar idool te zien stralen op het veld.

Deze competitieve geest leeft ook onder de spelers van videospellen. Over de jaren heen zijn de spelers beter en beter geworden en leeft de drang onder de teams om de beste te zijn meer dan ooit. Het spelen van competities met videospellen noemt men Esports.

Het fundament van deze uitzending ziet er precies hetzelfde uit als bij de traditionele sporten. Er is een host die de uitzending opent, een analist die uitleg kan geven over de spelers of teams en verslaggevers (shoutcasters) die met hart en ziel de wedstrijd aan de kijker over willen brengen.

De jongere generaties spelen nu al ten tijde van de basisschool online competitieve videospellen met elkaar en zullen daardoor ook de behoefte ontwikkelen om te kijken naar Esports. Het is een ontwikkeling die in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Internationaal is het al een stuk verder. Mijn doel is om deze groei in Nederland te stimuleren en de Nederlandse Esports op de kaart te zetten.